De voorstelling

De voorstelling gaat over pesten en anders zijn, en is voor kinderen uit de onderbouw. Juist op het moment dat het nog weinig speelt willen wij laten zien dat uitlachen, buiten sluiten en nadoen ook vormen van pesten zijn en dat dat niet fijn voelt.

Clowns staan in hun emoties dichtbij het kind en onze karakters worden zo neergezet dat ieder kind zich met ons kan identificeren zonder zich onveilig te voelen.

Wij brengen pesten en anders zijn op een luchtige en educatieve manier aan de orde en houden kinderen een spiegel voor.

Lekker puhhh! gaat over Pip, een verlegen stotterende clown. Haar vrienden Tino, Snoes en Janos vinden haar maar een doetje: zij kunnen alles beter. En dat laten ze haar merken ook. Op een gegeven moment gaan ze te ver: Pip moet huilen en voelt zich heel erg alleen. Gelukkig vindt ze een magisch vestje, en telkens als Tino dat aantrekt is hij heel aardig tegen Pip. Dan begrijpen de clowns dat ze veel beter aardig tegen elkaar kunnen zijn, zodat ze samen kunnen spelen. Ze zingen een lied en gaan samen af.

Het publiek leeft intens mee met het verhaal. Het moment dat Pip er weer helemaal bij mag horen is een gezamenlijk moment van blijdschap. Wie eerst vooral in Tino een held zag, klapt uiteindelijk het hardst voor Pip.

 

Wie zijn wij?

Clowneratskie bestaat uit 5 professionals die ervaring en kwaliteit op het gebied van clownerie, cabaret, toneel en onderwijs gebundeld hebben.

boskoop2016_imgv0439Sonja de Graaff (1971), penningmeester. Na 20 jaar gewerkt te hebben in verschillende apotheken  is zij zich volledig gaan richten op haar grote passie: theater en cabaret. Na verschillende opleidingen, cursussen en erg leuke opdrachten kwam zij tevens in aanraking met trainingsacteren, waarvoor zij recent de post HBO opleiding met succes heeft gevolgd. Ze schrijft en regisseert musicals voor kinderen in de basisschoolleeftijd, geeft clowns-en theaterlessen aan kinderen en speelt regelmatig haar eigen voorstelling “Kijk Haar” voor volwassenen. (www.sonjadegraaff.com)

Pascale Houde (1970), voorzitter, heeft zich naast haar jarenlange ervaring als leerkracht van alle groepen op basisscholen (regulier en speciaal) ontwikkeld op het podium. Naast meegespeeld te hebben in diverse theaterproducties en televisie series is zij zich gaan richten op de clownerie. En heeft ze de 2 jarige  clownsopleiding bij Clownspirit in Utrecht succesvol afgerond. Met de MediClowns heeft zij veel optredens met mensen met dementie en in verpleeghuizen verzorgd. Geïnspireerd door deze samenwerking ontstond de wens een voorstelling te maken voor scholen. Pascale is de initiatiefneemster van Clowneratskie.

Bart Droogers (1969) wist het direct toen hij in 2008 voor het eerst kennis maakte met clownerie: dit zat hem als gegoten. Na enkele losse workshops te hebben gedaan, volgde hij van 2010 tot 2012 de tweejarige clownsopleiding bij de Goudse Clownsschool o.l.v. Patrick van den Boom. Inmiddels heeft hij ruime ervaring opgedaan als contactclown (m.n. bij meervoudig beperkte kinderen en jongeren) en in het theater (met een muzikale, poëtische en clowneske interpretatie van het Bijbelboek Prediker). Bart heeft 14 jaar gewerkt als leerkracht in de onder- en middenbouw van het basisonderwijs. In de rol van Tino bij Clowneratskie vindt hij de mogelijkheid om te doen wat hij het liefste doet en dat ook nog in een betekenisvolle voorstelling.

boskoop2016_imgv0455_v2Sylvia van Opdorp-Stijlen (1978) zette 20 jaar geleden haar eerste schreden op het theatervlak met improtheater voor kinderen. Via acteerwerk bij een evenementenbureau waar ze nu eigenaar van is (www.siri.nl) en bij theatersportgroep Withlof heeft ze het impro theater door en door leren kennen. Naast de verschillende clownscursussen en -opleidingen bij onder meer Roelant de Vletter, Siebe Fockens en Kirsten Lübke maakt ze sinds 2006 deel uit van Standup-Clowning groep CosaNosa. Spelen bij Clowneratskie betekent voor Sylvia de ideale combinatie van haar twee meest geliefde vormen van theater; kindertheater en clowning!

Carmen Nichting (1971), speelt al sinds eind jaren 80 bij verenigingen in Zeist (EvanEe) en Ermelo (Spiegel). In 2006 volgde ze een introductiecursus clownerie bij JanPier Knaapen. Het vuur laaide op! Ze volgde diverse clownsopleidingen o.a. bij Eric de Bont en Pjotr Bujak (Nose to Nose) . In 2012 studeerde ze af aan Hogeschool Helicon (PABO) en in 2014 aan de Goudse Clownschool. In 2015 startte ze haar bedrijf ‘Sillyous Produtions’. Onder deze naam produceert ze clownesk en absurdistisch theater. In een clownesk duo (Dora en Saartje) bezoekt ze ouderen en kwetsbare doelgroepen in Verzorgingstehuizen. Zang, dans, theater & poppenspel, van vele markten thuis. Bij Clowneratkskie voelt ze zich goed thuis; Interactief theater spelen en een maatschappelijk doel dienen, mooier kan eigenlijk niet!

 

Subsidies

Onze voorstelling wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van de volgende bedrijven en instanties:

Kiwanis Breda

Kiwanis Zaanstad

Kiwanis Heerhugowaard

Rabobank Utrechtse Heuvelrug

De Wijkse Stichting

Gemeente Wijk bij Duurstede

K.F. Heinfonds

Het vergeten kind

De Soroptimisten (lokaal)

Rotary (lokaal)

Karel Negerman Stichting

Stichting 1818

 

Indien u ook vertrouwen heeft in het  preventieve doel van onze voorstelling en een financiële bijdrage zou willen leveren, kunt u via het contactformulier of telefonisch contact met ons opnemen.

Alvast heel hartelijk dank!

Wist u dat Stichting Clowneratskie is gaan samenwerken met Stichting Let Me Know? Dit is een groot landelijk project voor iedereen die tegen pesten is en daar iets aan wil veranderen. Wij mochten optreden in de Koningin Julianatoren tijdens de ‘Let me Know’ dag op 9 september 2015. Wat een feest was dat!